צרו קשר עכשיו בטלפון: 073-741-0826 או 08-6194166
תפריט

מדוע נוצר עם הזמן שברים, סדקים ובלאי בעץ?

שאלת המיליון דולר בתחום עבודה בעץ! כל סודות המקצוע במאמר זה.

אלה מאיתנו שעובדים עם עץ כנראה בשלב כלשהו חוו את התיסכול שבגילוף ועיצוב העץ, פיצוח, גילוף ועיצוב צורה זה משהו שמומחים כבר לומדים במשך שנים רבות והוא עדיין במידה מסויימת בעיה מוכרת ומובילה בתעשיית העץ. כמובן שאף אחד לא היה בוחר בחפץ לב חתיכת עץ פגומה ולא ישרה.

זו הסיבה שרואים עדיין עיוותים במספר לוחות עץ בעת בנייה כדוגמת בתים מעץ ומחסנים, אלו אותם לוחות עץ שיוסרו מערימות העץ לבנייה לאחר שאנשים חפרו בכדי למצוא את אותם אלה ישרים ותקינים. ככל הנראה יחזירו לוחות פגומים אלה חזרה למנסרה בכדי לקבל החזר מיידי או לוחות ישרים אחרים במקום. מסתמן כי זו בעיה ידועה ומובילה העולה מיליונים לתעשיית העץ ברחבי העולם כל שנה.

לעבוד עם עץ זה נוח, קל וכלכלי מאוד, אך עדיין יש מספר חסרונות שיש להתמודד עמם שלא לדבר על בעיות כמו עמידות פוטנציאליות. מבחינה מדעית אם נבחן מדוע נוצרים סדקים בעץ והתעוויות שונות נוכל להכיר ולהבין טוב יותר את החומר שנקרא עץ ולהתמודד עם אתגרים אלו בהצלחה יתרה. כראוי לכל התמודדות עם בעיות היא ההכרה בהם לראשונה ולאחר מכן לדעת איך לפתור אותה. מאמר זה ידון בסיבות וההסברים של המדע בעיוות העץ ופיצוח סודו.

ישנם מספר סיבות אפשריות לפגמים גיאומטריים ומבניים בעץ, חלקם עקב קשרים פנימיים וחוסר עקביות וחלקם לאחר ניסור עקום ותנאי הסביבה. עץ הוא חומר אורגני ובתור שכזה הוא מושפע מאוד מסביבתו. באופן פרטני יותר הוא כל הזמן מנסה למצב של שיווי משקל עם האוויר שמסביב. כאשר עץ מופל ראשון קוראים לזה "עץ ירוק". עץ ירוק, תלוי בסוג מכיל 50% ממשקלו במים.

מים אלה הם באופן טבעי חלק בלתי נפרד מהעץ והם מתחלקים לשתי קטגוריות: מים חופשיים ומים מאוגדים. כשמם כן הם, מים חופשיים הם מים הנמצאים אך ורק בתוך העץ באמצעות סוג של פעולת נימים ומים מאוגדים הם מים שכרוכים בהכרח בעץ באמצעות קשרי מימן. כאשר עץ מיובש, המים החופשיים יהיו הראשונים לעזוב את העץ.

נקודת רוויה של סיבי עץ (FSP)

זוהי נקודת צומת מאוד חשובה בתהליך ייבוש עץ ומגדירה את תכולת הלחות כאשר כל המים החופשיים הוסרו מהעץ עד לנקודה זו, הצטמקות העץ ו / או שינוי כוח עמידותו ללא חשש. מנקודה זו והלאה השינויים בכוחות המופעלים על העץ מושאים. FSP מושגת בדרך כלל בלחות של כ 25-30%.

מדוע עץ צריך להיות מיובש בכל מקרה?

מדוע עץ מתכווץ ומתעוות כאשר מייבשים אותו? מה צריך לעשות? ובכן, כפי שהוזכר לעיל עץ נמצא במסע מתמיד כדי להגיע לשיווי משקל עם האוויר שמסביב. וזה אומר שאם לא מייבשים עץ בסביבה מבוקרת לפני שימושו בתעשייה, העץ ככל הנראה יקבל עיוות וכיווץ לאחר חתיכת וניסור העץ ויגרום לבעיות שונות נוספות.

ככלל, העץ יתכווץ ככל שהלחות עוזבת את העץ, ויתרחב כאשר זו נכנסת לעץ. זו הסיבה שיש לייבש את העץ בסביבה אידיאלית לייבוש אזור לח ויבש ולאחר מכן להוביל את העץ לאזור יבש ובכך נביס את הטרנספורמציה שעלולה להיווצר בעץ אילולא תהליך זה.

כלל אצבע הוא להשיג לחות עץ תקינה ככל שניתן בטרם שימוש בעץ כדי שלא יהיה לחץ להגיע לזה לאחר מכן. זהו ההגיון הבסיסי שעומד מאוחרי ייבוש עץ. (טריק נוסף הוא לעשות חתך מקדים אחיד ונקי לאורך מרכז אורכו של עץ גדול יותר כדי להקל על הלחץ).

ישנם יתרונות אחרים בייבוש עצים. יתרון מבני עיקרי הוא בדרך כלל הכוח שבייבוש עץ מתחת לנקודת ה FSP. כמובן, יש כמה חריגים. אם העץ מתייבש יותר מדי הוא הופך להיות עדין שביר וחלש יותר להשפעה. לפניכם היתרונות העיקריים שבייבוש עץ לנוחותכם:

* כתמי ריקבון ואורגניזמים בד"כ אינם יכולים לגדול ולשגשג בעץ כאשר הלחות בו הינה מתחת ל 20%.
  כמוכן, חרקים רבים אוהבי עצים יכולים לחיות רק בעצים ירוקים.

* קל יותר, מה שהופך את השינוע והטיפול בו לקל, מהיר וזול יותר.

* עץ מיובש בניגוד לעץ ירוק יש לו תכונות בידוד תרמיות וחשמליות טובים יותר.

* גימורים שונים, חומרים משמרים ודבקים מגיבים טוב יותר על עץ יבש. עץ מיובש בדרך כלל חזק יותר
  מעץ ירוק.

* בעיות פוטנציאליות הקשורות לייבוש עץ.

לאחר הנקודות הטובות שלעיל קיימים גם פוטנציאל בעיות, החששות הגדולים בייבוש עץ הוא שהתהליך יתבצע במהירות רבה מדי ויגרום ללחצי דחיסה גבוהים לעבר מרכז העץ תהליך שנקרא בהגאה מקצועית "התקשות". זהו פוטנציאל מסוכן מאוד כאשר המתח משתחרר בפתאומיות בחיתוך העץ. העץ באופן טבעי מתייבש מבחוץ לבפנים.

במידה ותהליך זה אינו בר שליטה, החלקים של העץ יתייבשו מהר יותר מבפנים משום שהחלקים הפנימיים של העץ עדיין רווים. פתרון לכך הוא שליטה על הסביבה על ידי ייבוש או באמצעות כבשנים או בחלקי איטום העץ עם שמן כגון שמם מינרלים.

שמן מינרלים יחדור רק 1-2 מ"מ לתוך העץ, וניתן ליישום מייד לאחר מלאכת הייבוש. איטום העץ יבטיח חלקית שלא יתייבש באוויר מהר מדי ובכך לצמצם את הסכיון לסדקים רבים ומפוצלים. ניתן גם לעטוף את העץ בחומר שמגביל את התפשטות הלחות אבל צריך להתייחס ולהתכונן כנגד התפשטות זיהום פטרייתי. משהו כמו בנזין או אפילו שמן.