5 דברים שניתן לעשות באמצעות עץ ממוחזר
אין גבול ליצירה מחומרים שכבר קיימים
עבודה בעץ היא אחד המקצועות העתיקים ביותר של המין האנושי שראשיתה אלפי שנים. ולמה לא? הרי עץ מצוי בשפע, זול וקל לעבוד איתו שלא לדבר על העובדה שזהו משאב מתחדש. בין אם צוות הורס מחסן ישן או כורת עצים מתים ישנים בשכונה, רוב הסיכויים הם שיש כמה עצים עודפים ששוכבים ממש מעבר לפינה שתוכלו למחזר ולהשתמש בו.
למרות שעץ הרבה יותר קל ונוח לעבודה מאשר למשל חתיכת מתכת עדיין נדרשת סבלנות ודיוק. בכל פרוייקט נגרות מדידה מדוייקת היא דבר חשוב. בנוסף יש להיות בטוח לעקוב אחר כל ההוראות שמצוי כך שהחלקים יתאימו זה לזה ולהבטיח כי כלי העבודה מתוחזקים ושמורים כראוי כך שיהיו במצב מעולה. כלים מחודדים ובמצב טוב דורשים הרבה פחות מאמץ עבודה כך שהסיכוי להיחתך או להיפגע פוחת בהתאם אך כל הכלים עדיין צריכים להיות מתוחזקים כראוי ולהשתמש בציוד בטיחות מתאים.
לפני שאתם מתחילים לעבוד עם עץ ממוחזר עליכם להכיר לעצמכם שלושה סוגים של עצים: עץ קשה, עץ רך ועץ לבוד (דק). עץ קשה מגיע מעצים נשירים כמו עץ האלון, דובדבן, מהגוני ומייפל. עץ רך עשוי מעצים מחטניים כמו עץ האורן, רוש, אשוח, ארז וסקויה. דיקט עשוי מיריעות דקות של עץ המודבק ולחוץ יחד.
השימוש בסוג העץ תלוי לחלוטין בסוג הפרוייקט, אם העבודה היא רהיטים למשל עץ קשה הם הטובים ביותר עבור המשימה. אם העבודה היא ליצור שלט או תיבה אורן הוא בחירה טובה. לכן כאשר נותר לכם שאריות של עץ מעבודה קודמת אין ממהרים לזרוק את השאריות ומשאירים לפרוייקט הבא. דלתות יכולות להפוך לשולחנות, מדפים למתלה ועוד. אין סוף למה שניתן לעשות מעץ ממוחזר. המשיכו לקרוא כדי לגלות כיצד להפוך את העץ הממוחזר לאדניות, ספסלים, שולחנות, לוחות, כלובי ציפור, מחסני עץ ועוד.
1. אדניות
יש לכם כמה שאריות של חתיכות עץ ארז ישן זרוק? אז הגיע הזמן ליצור תיבה פרחונית. עץ הארז הוא עץ רך שגם עמיד בפני מזג אוויר וגם בפני השקייה מרובה ותכופה. לכן זה מה שעושה את זה מושלם עבור אדניות פרחים או צמחים שאתם ממקמים בחוץ בחצר, גינה או מרפסת בבית. אם אתה מתכנן להציב את האדנית בתוך הבית ניתן להשתמש בעץ אורן, דובדבן או מייפל.
תוכלו להכין את האדנית שלכם בכל גודל שתחפצו תלוי כמובן בסוג הפרחים, צמחים שאתם מתכננים לשתול. אך לפני ההתחלה וודאו שיש לכם תוכנית כך שיהיה לכם את מספיק העץ הנדרש לעבודה. בנו את המסגרת תחילה על ידי הידוק רצועות של עץ לצורה של מלבן. לאחר מכן יש לחבר את הלוחות בצדדים וקצוות לרוחב החלק התחתון. עשו זאת על ידי מריחת מעט דבק עץ בנקודות הפנלים שמתחברים יחדיו למסגרת הכללית ולאחר מכן חזקו באמצעות מסמרים ואם יש צורך גם בברגים המיועדים לעץ.
התחילו עם צירוף לוחות הצד ולאחר מכן את לוחות הסוף יש לוודא שהם מיושרים עם המסגרת. לפני הצמדת הפנלים התחתוניים וודאו כי התיבה יוצרת ריבוע או מלבן מושלם. במידת הצורך התאימו עד שתקבלו את הצורה הרצויה. לאחר מכן הדביקו את הלוחות לתחתית והבריגו את הברגים בכל הפינות חיבור. סיימו את זה על ידי קידוח חורי ניקוז בתחתית או השאירו כבר בבניה מספיק רווח לניקוז המים. לסיום עטרו את האדנית מעץ שבניתם כרצונכם ולסיום מלאו אותה באדמה וצמחים כרצונכם, בהצלחה.
2. מידוף וארונות ספרים
עוד דרך מצויינת לנצל שאריות של עץ היא לבנות מידוף או ארונות ספרים במיוחד לאור העובדה כי ישנם ספרים שמיוצרים משאריות ומיחזור של עץ.
שימוש בעץ ממוחזר לבניית ארונות ומדפי ספרים יכול להיות דבר מאוד מאוד פשוט. אם יש לכם קרשים אפילו שכבר שוייפו ונחתכו לא תצטרכו בכלל שום צורך בכלים נוספים לעבודה. תצטרכו פשוט להפריד ביניהם תוך שימוש בחומרים ממוחזרים אחרים (אם זה 2 קוביות בטון שיעמדו בסופו של תהליך בין כל מדף או כל דבר אחר שיספק מספיק הפרדה בין הקרשים על המדף). למעשה לא תצטרכו אפילו לשייף או לצבוע. תוכלו להשתמש בלוחות עץ אורן שלא טופלו או חלקיקי לוחות בתור מידוף אם כבר לקחתם אותם אחרי הכל בעצם למה לא? הרי הם יכוסו בספרים למרות הכל.
עץ עבור מידוף יכול להיות אפילו ממוחזר מספרים ישנים יותר. חתיכה שהייתה בשימוש אנכית במידוף (בניגוד למדפים אופקיים) ניתן לנסר לשתי חתיכות ויותר ולשמש כמידוף אופקי בפרויקט החדש. בהתאם לגודל ולמראה של העץ הממוחזר שלכם, ייתכן שתצטרכו לתכנן תוכנית ולהבין את הממדים האידיאליים של המדפים התומך האנכי והקרש בגב (אם אתם בוחרים סוג כזה). עם המימדים שיש לכם בראש תוכלו לחתוך את העץ כך שיתאים לצרכים שלכם ואז להרכיב אותו באמצעות מסמרים, ברגים ואמצעים חדשניים נוספים. אם יש לכם חתיכות עץ נוספים אולי כדאי לכם להשתמש בם כתומך מתחת לנקודות המגע שבו המדף תומך אנכית. לאחר מכן אולי תצטרכו כבא נוח כדי לשבת ולקרוא את אותם ספרים? אל דאגה נדאג לזה בהמשך.
3. ספסל ישיבה
מחפשים מקום לשבת? תפסו כמה שאריות של עץ חזק והתחילו במלאכה. בניית הספסל יכולה להיות פשוט. זה יכול להיות קרש צנוע למעשה בפרוייקט זה אין הרבה יצירתיות. תוכלו לבחור בעיצוב ספציפי ולקבל הוראות ספציפיות על איך לבנות את הספסל מהרבה ספרי עבודה בנגרות מהבית או מהשאלה מחנות או שתוכלו לחפש אונליין. אך ישנם כמה מידות סטנדרטיות שכדאי לזכור. גובה המושב צריך להיות תואם לאורך הרגליים שלכם, גובה מושב ממוצע הוא כ 51 ס"מ אך כדאי ואף רצוי למדוד לפי המצב האישי והאינדיבידואלי, תוכלו למדוד את רגליכם מהחלק האחורי של הברך ועד לרצפה.
המושב צריך להיות בעומק של כ 43-46 ס"מ. באשר לרוחב עליכם לפעול על פי כמות האנשים שתרצו שיהיו על הספסל ולהתחשב שלכל אדם בממוצע יש לקחת בחשבון רוחב של 63 ס"מ. אם תוסיפו משענות ראש עליהם להיות בגובה שלא יותר מ 20 ס"מ. המשענת לגב יכול להיות גבוה ככל שלכם נוח.
4. מסגרת תמונה
בעוד שמסגרת לא בדיוק תורמת או מזיקה לתמונה בכל זאת זה יכול למשוך הרבה תשומת לב לתמונה ומשמש כיצירת אומנות בפני עצמה. מה עוד? – תוכלו ליצור מסגרות תמונה ייחודיות באמצעות פיסות עץ שנותרו מפרוייקטים אחרים. נתחיל מהקל ביותר לשימוש בעץ מגרות עץ דומות וקלות לשימוש בכל הצדדים של המסגרת, עם זאת ברגע שאתם מתנסים במה שאתם עושים תוכלו להשתמש בסוגים שונים של עץ לסוגים שונים של צדדים. אם אתם מכינים מסגרת ליצירת אומנות או צילום ספציפי, דעו מראש אם היצירה תוצג על מחצלת או לא ותכננו את גודלה הפנימי של המסגרת בהתאם.
חיתכו 4 פיסות של עץ שתהוונה את המסגרת עם מספיק אורך ספייר אם יהיה צורך לתיקונים וחיתכו את הקצוות ב – 45 מעלות כדי לאפשר התאמה מוחלטת זה לזה. תצטרכו מסור זווית או כלי אחר המסוגל לעשות חתכים נקיים ומדוייקים. לפני הצמדת החתיכה תצטרכו להחליט אם אתם רוצים לעשות חריץ לאורך הקצה הפנימי של המסגרת באמצעות נתב כדי לאפשר למסגרת להחזיק חזית מזכוכית. בהתחלה אם כי תוכלו פשוט לעשות מסגרת מבלי צורך שימוש בזכוכית ולראות אם זה מוצא חן בעיניכם ומשם להמשיך הלאה.
השתמשו בדבק עץ להדביק את חתיכות המסגרת יחדיו והדקו עד לייבוש מוחלט. בשלב הבא חזקו את המסגרת באמצעות סיכות מסגור או "ציפורני V" כדי לאבטח ולהצמיד את החלקים זה לזה. עכשיו תוכלו לשייף, לקשט ולגמור את המסגרת לטעמך. ייתכן כי תצטרכו קצת חומרה כדי לסיים את העבודה כמו ברגים, ווים שיאפשרו את תליית המסגרת על הקיר.
5. שרפרפים
בבתים רבים יש איי מטבח או משטחי דלפק אחרים המתאימים לאכילה, עבודה על מחשב או קריאת עיתון. מרחב המחייה שלך עשוי לשלב בין מוקד לפעילות חברתית כאשר אורחים מבקרים בסוף השבוע. או שאולי יש לכם שולחן גבוה או אפילו שולחן אוכל עיקרי. כל ההגדרות הללו בטח יכולים לשמש בחלקי ישיבה נוספים שאינם תופסים הרבה מקום.
בעת עיצוב השרפרף, קחו את הגובה שלו ברצינות שכן אין תכונה אחרת שעלולה לעצבן יותר מאשר לא להגיע לשולחן או לעבור אותו יותר מדי בגובה! השתמשו בשרפרף קיים בבית (אם יש) כדי לקבוע את הגודל הרצוי שמתייחס לדלפק/בר שלך.
כל עוד יש לכם מספיק עצים למטרה שלכם תצטרכו בחום את הציוד הנדרש (או לפחות גישה אליו) כגון: נייר חול (נייר זכוכית), מסור, מלחציים, ברגים ומקדח. בקיצור אתם צריכים ליצור 4 רגליים באורך שווה (די קל אם אתם ממחזרים עץ משולחן או שרפרף ישן), בשלב הבא תצטרכו לצרף את המושב באמצעות דבק עץ מלחציים וברגים. הוסיפו "מותחנים" בין רגלי השרפרף לחיזוק בחלק התחתון.